صرع و افسردگی

2 Minutes to study

صرع و افسردگی
یکشنبه - 10 اکتبر 2021

افسردگی شایع­ترین اختلال خلقی در دنیا است. در آمریکا از هر پنج نفر یک نفر در طول زندگی دوره­هایی از افسردگی را تجربه می­کند. افسردگی بر نحوه نگرش، تفکر، احساسات و رفتار افراد تاثیر می­گذارد به طوری که عملکرد طبیعی فرد را در زندگی روزمره مختل می­کند. افسردگی با تاثیر بر احساسات و خلق موجب بروز اندوه، خشم یا بی تفاوتی در فرد مبتلا می­شود و همچنین می­تواند بر الگوی خواب، خوراک و روابط فرد با دیگران تاثیرات منفی داشته باشد.

تفاوت ناراحتی و اندوه با افسردگی

افسردگی معمولا تمام جنبه ­های زندگی روزمره را تحت تاثیر قرار می­دهد و آسیب­هایی کاملا متفاوت با احساس اندوه و ناراحتی که ممکن است هر انسانی به دلایل مختلف در طول زندگی خود تجربه کند، ایجاد می­نماید. احساس اندوه و ناراحتی معمولا گذرا و خفیف­تر از افسردگی است و برای هر فردی که اوقات سختی را تجربه می­کند اتفاق می­افتد.

تجربه یک روز سخت، شنیدن خبرهای منفی و یا قرار گرفتن در شرایط دشوار همگی می­توانند باعث احساس غم و اندوه شوند که با افسردگی تفاوت دارد.

صرع و احساس تنهایی

بیماری افسردگی با درجات خفیف، متوسط و شدید در افراد دیده می­شود و به صورت دوره­ای، مزمن یا برای تمام عمر فرد مبتلا را تحت تاثیر قرار می­دهد. این بیماری ممکن است برای هر شخصی بدون در نظر گرفتن سن، جنس، نژاد، تحصیلات و وضعیت فرهنگی و اقتصادی ایجاد شود. توصیه می­شود افراد مشکوک به افسردگی از خود درمانی با هر روشی پرهیز کنند و برای تشخیص قطعی و درمان به پزشک مراجعه نمایند.

ارتباط افسردگی با صرع

نتایج مطالعات مختلف نشان می­دهد بیماران با سابقه ابتلا به صرع حدودا دو برابر بیشتر از سایرین علائم افسردگی را نشان می­دهند و همچنین شیوع افسردگی در بیماران با صرع فعال حدودا سه برابر بیشتر از افراد غیر مبتلا به صرع است.

مشکلات شناختی و رفتاری در بیماران مبتلا به صرع

بعضی از نواحی مغز که در بروز انواع خاصی از تشنج نقش دارند در ابتلا به افسردگی نیز دخیل هستند و بدین ترتیب بیماران مبتلا به صرع به احتمال بیشتری به افسردگی دچار خواهند داشت.

علاوه بر این ارتباط مستقیم و قابل توجهی بین شدت تشنج­ها و بروز شدیدتر علائم افسردگی در بیماران مبتلا به صرع مشاهده می­شود.

زندگی با تبعات و چالش­های بیماری صرع نیز تاثیر به سزایی در بروز علائم افسردگی دارد، برای مثال بیماران مبتلا به صرع عمدتا با مشکلاتی از قبیل عدم پذیرش از طرف جامعه، عدم اشتغال مناسب، مشکلات مالی و خانوادگی و حتی گاهی ترحم یا تمسخر اطرافیان رو به رو هستند و هر کدام از موارد ذکر شده به سهم خود می­تواند زمینه ساز بروز علائم افسردگی در بیمار باشد.

دارو درمانی در بیماری صرع نیز به عنوان یکی از عوامل موثر بر اختلالات خلقی از جمله افسردگی در نظر گرفته می­شود.

درمان صرع

علائم و راههای درمان افسردگی

علائم و نشانه ­های بیماری افسردگی و شدت و ضعف آن­ها در افراد مختلف متفاوت است ولی به طور کلی سه دسته اصلی علائم شامل تغییرات در افکار و احساسات (غم، اندوه، تحریک پذیری، خشم و …)، تغییرات فیزیکی (کاهش اشتها، پر خوری، تغییرات وزن، سردرد، بی­حالی و…) و تغییرات رفتاری (بی انگیزه شدن در کارها، عدم تمایل به برقراری ارتباط با دیگران و…) در بیماران ایجاد می­شوند.

اگر نشانه­ های افسردگی بهبود پیدا نکرد، بهتر است هر چه سریعتر به پزشک مراجعه شود. قدم اول برای بهبود افسردگی در بیماران مبتلا به صرع، مراجعه به همان پزشکی است که بیمار برای کنترل صرع زیر نظر او درمان می­شود تا ارزیابی صحیح از وضعیت بیمار و اقدامات درمانی برای بر طرف شدن علائم افسردگی هم راستا با درمان صرع انجام شود.

برای درمان افسردگی ممکن است بیمار از درمان­های دارویی متعدد به تنهایی و یا همراه با جلسات مشاوره و روانکاوی بهره ببرد. داشتن برنامه ورزشی منظم، برقراری ارتباط موثر با اعضای خانواده و دوستان و بالابردن فعالیت­ها و مشارکت­های اجتماعی می­توانند با افزایش حس رضایت از زندگی و کاهش استرس در بیمار به درمان افسردگی کمک نمایند.

امتیاز شما در رابطه با این پست؟
0 رای

دیدگاه خود را ارسال نمایید

به سوالات شما در دیدگاه پاسخ داده خواهد شد