بیماری صرع و روشهای درمان آن بر عملکردهای مختلف مغز مثل فعالیتهای شناختی، تفکر و رفتار تاثیر گذار است. زمانی که حمله تشنج رخ میدهد فرآیند تفکر در بیمار مختل میشود. اگر حملات تشنج مرتب تکرار شوند این تاثیرات منفی بر عملکردهای مختلف مغز از جمله تفکر منطقی، استدلال، حافظه، شناخت و تکلم ماندگار خواهد شد، علاوه بر این در ارتباط فرد مبتلا به صرع با سایرین و خصوصیات رفتاری او نیز اثرات منفی بر جای خواهد گذاشت. در نهایت این احتمال وجود دارد که تشنجهای کنترل نشده، موجب تغییرات شخصیتی در بیمار شود، البته این تغییرات در رفتار و شخصیت الزاما برای تمام بیماران مبتلا به صرع ایجاد نمیشود.
تاثیر صرع بر رفتار
صرع نه تنها بر نحوه تعامل بیمار با جامعهای که در آن زندگی میکند تاثیر میگذارد بلکه بر رفتار اطرافیان با فرد مبتلا نیز تاثیر گذار است. تعداد زیادی از مردم درک و شناخت صحیحی از بیماری صرع ندارند بنابراین نمیتوانند با بیماری که دچار حمله تشنج شده است برخورد مناسبی داشته باشند. بسیاری از این بیماران به دلیل مشکلات ذکر شده ناچار به استعفا از کار و یا تغییر شغل میشوند. افزایش آگاهی عمومی نسبت به تغییرات رفتاری بیماران مبتلا به صرع گامی مهم در جهت کنترل بهتر بیماری و ارتباط موثر این بیماران با سایر افراد جامعه و محیط پیرامون است.
علل تغییر رفتار در بیماران مبتلا به صرع
تمام مبتلایان به صرع تغییرات رفتاری و شناختی نشان نمیدهند، اما تصویری که فرد از خودش و بیماری صرع در ذهن ایجاد کرده است، بر تغییرات رفتاری و شناختی او تاثیر گذار است. بیماری صرع و حملات تشنج که به دنبال آن ایجاد میشود باعث ایجاد ترس و اضطراب در بیمار برای حضور در جمع دوستان و همسالان، مدرسه، دانشگاه و محیط کار میشود و در نتیجه فعالیتهای اجتماعی بیمار کاهش پیدا میکند. بعضی از داروهایی که برای درمان صرع تجویز میشوند ممکن است باعث بروز مشکلات شناختی، خوابآلودگی و تغییر روحیات و خلق شوند و در مجموع بر رفتار بیمار تاثیر منفی بگذارند. اگر فرد مبتلا و اطرافیان او درک صحیحی از این تغییرات رفتاری داشته باشند با اقدامات صحیح و به موقع، کیفیت زندگی فرد مبتلا به صرع و تعاملات او با دنیای پیرامون بهبود خواهد یافت.
راهکارهای درمان تغییرات رفتاری در بیماران مبتلا به صرع
استفاده از دارو یکی از راههای معمول برای برطرف کردن مشکلات رفتاری مبتلایان به صرع است. شرایط و خصوصیات بیمار مثل سن، نوع بیماری صرع، بیماریهای دیگر زمینهای (مشکلات قلبی و عروقی، میگرن و …)، سایر داروهایی که بیمار مصرف میکند و عوارض جانبی که این داروها ایجاد میکنند در پاسخ به درمان تاثیر گذار هستند. بهتر است به این نکته مهم توجه شود که مراجعه منظم به پزشک معالج و درمان به موقع حملات تشنج در کاهش بروز تغییرات رفتاری بیماران تاثیر به سزایی دارد. به بیان دیگر پیشگیری یکی از بهترین راههای درمان مشکلات شناختی و رفتاری در بیماران مبتلا به صرع است.
دیدگاه ها
در کمترین زمان ممکن به پیام های شما پاسخ خواهیم داد